Sağlık Turizmine İçerden Bakış Doktorlara Özel Sosyal Medya Yönetimi

Sağlık turizmine içeriden bakış konsepti ile başlattığımız yazı dizimizin ilk konusu doktorlara özel sosyal medya yönetimi üzerine. Sağlık sektöründe olan fakat sağlık turizmi yapmayan kişi ve kurumların da yararına olacak sosyal medya yönetim tüyoları içerde!

Sağlık turizmi özelinde sosyal medya yönetimi, sektörde yer alan ve hizmet sunan doktorların, acentelerin, hastane ve kliniklerin farklı sosyal medya kanalları aracılığıyla hastalarına ulaşmalarını sağlayan süreçlerin tamamını ifade etmektedir.

Dünyada en çok turist çeken ülkeler arasındaki Türkiye’nin gündeminde sağlık turizmi nedir sorusunun her geçen gün daha çok yer tutması, bu alana dahil olan kurum ve kuruluşların da çoğalmasına sebep oldu. Bu durum aslında bir nevi sonuç. Nitelikli doktorların ve kaliteli sağlık kurumlarının varlığı ve bir de döviz kurunun turist taraflı avantajı hastaları Türkiye’ye çekti diyebiliriz.

Buna mukabil artan turizm teşvikleri de işin tuzu biberi oldu. İlerleyen süreçte altyapının, devlet desteklerinin, denetimin ve yabancı hasta sayısının artması neticesinde medikal turizmin gündemde daha fazla yer alması tesadüf olmadı Bugün, sistemli ve sürdürülebilir bir sağlık turizmi işleyişi ve ilerleyişi olmasının arka planında bu faktörlerin etkisi büyük.

Artan hazine yardımlarının ve Health Türkiye gibi oluşumların plana dahil edilmesinin de gösterdiği üzere sürecin sağlık sektöründekiler lehine devam ettiği sonucuna ulaşabiliriz.

Doktorlar, klinikler, hastaneler ve turizm acenteleri özellikle yurt dışından yabancı hastalara sağlık hizmeti sunabilmek için çalışmalar yapmakta, sosyal medya pazarlama gibi departmanlar kanalıyla bu çalışmalar için belirli bütçeler ayırmaktadır. Başta belirttiğimiz gibi bu yazının odağında ise doktorlar için sosyal medya yönetimi olacak.

Sosyal Medya Yönetimi ile Doktorlar İçin Yapılan Çalışmalar

Sosyal medya yönetimi ile doktorlar için yapılan çalışmaların başında imaj konusu gelmektedir. Profesyonel bir ekip tarafından titizlikle yürütülen bir doktor Instagram hesabı, kişiyi sektördeki meslektaşlarından farklı kılar. Aşağıda bu minvalde öne çıkan noktalar listelenmiştir.

► Doktor Tanıtımı

Doktorun tedavi biçimini, sağlığa bakış açısını, hayat vizyonunu ve hatta şartlar müsaitse özel ilgi alanlarını yansıtan bir sosyal medya kimliği olmalıdır. Tedavilerin gerçekleştirildiği klinik tanıtımları da buraya dahildir. Kişinin toplum nezdinde saygınlık kazanması bu tür organik reklam stratejileri ile mümkün olabilir. Marka oluşturma süreci de söz konusu çalışmaların beraberinde gelir.

► Sosyal Medya Trendlerinin Kullanımı

Hangi sosyal medya platformu söz konusuysa, ki Youtube ve Instagram başat konumdadır, görsel ve videolarda ilgili mecraların trendleri takip edilmeli ve uyarlanmalıdır. Hazırlanan içeriklerde hastaların ve belirlenen hedef kitlenin anlayabileceği ortak bir dil kullanılmalıdır. Sosyal medya stratejisi doğru kurgulanırsa hızlı kazanımlar sağlanabilir.

► Sosyal Medya Hesap Yönetimi

Hesap yönetimi mutlaka ilgili platformun verileri değerlendirilerek gerçekleştirilmelidir. Organik takipçilerin fazlalığı, doğru bir kitle etkileşimi ile birleşince doktora rekabet avantajı sağlayacaktır. Aynı zamanda süreç başarılı ilerlediğinde, yani organik ziyaretçiler arttığında, zamanla form maliyetlerinin düşmesi de söz konusudur.

Klinik kendi reklamını kendi paylaşımları ile yapar hale gelir ve görünürlük için ekstra reklam maliyetlerine veya Instagram özelinde söyleyecek olursak, yüksek Meta reklam bütçelerine çıkmak zorunda kalmaz. Sosyal medyası iyi yönetilen bir doktorun reklam yapmadan etkileşim alabilmesi ve görünürlük elde etmesi mümkündür.

► Takipçi Davranışı Verilerinin Takibatı

Takipçi eğilimleri sosyal medya uzmanının orta ve uzun dönemde çalıştığı bir konudur. Sağlık sektörü sosyal medya reklamcılığında da durum benzer işler. Fakat, işleyiş profesyonel veri analizi ve yorumlamada farklılıklara sebep olur. Veri okumanın temeli doğru strateji ile yola koyulmaktır. Sıfırdan kurulacak bir doktor Instagram hesabı ile mevcut bir hesabın koordinasyonunda farklılıklar olabilir. Sosyal medya uzmanları her senaryo için özel olarak çalışır.

Organik takipçilerin ortak özellikleri, hangi tarih ve zaman aralığında hangi sosyal medya içeriğinin daha fazla etkileşim aldığı, hangi dönemde ne tür içeriklerin daha çok ilgi çektiği, hedef kitlenin hangi görsel üslubu tercih ettiği veriler ışığında belirlenir. Burada yapılan analiz ve yorumlamalar yeni stratejilerin oluşturulmasına ve daha fazla takipçinin daha kısa sürede içeri dahil edilmesine direkt yardımcı olur.

► Instagram Yönetimi

Sosyal medya yönetimini, başlangıçtan itibaren işleyişi Instagram doktor ya da klinik hesabı üzerinden öne çıkan doneleri ile örnekleyebiliriz. Doktorlar anlatsak da genel olarak sosyal medya uzmanı neler yapar sorusunun yanıtı aşağıdadır:

Bir doktorun hangi tedavileri hangi ülke vatandaşlarına sunmak istediği belirlenir. Yani hedef kitle ve hedef ülke belirlemesi yapılır.

Bütçe belirlenir ve Meta reklam setleri kurulur. Burada dijital marketing bilgisine sahip olunması son derece önemlidir. Sosyal medya uzmanı ve dijital pazarlamacının birlikte çalışmasını gerektiren bölümlerden biri burasıdır.

Marka imajına uygun tasarımlarda karar kılınır. Instagram ızgara görünümünün nasıl olacağı, doktor reels videolarının nasıl bir türde hazırlanacağı üzerine düşünülür.

Sosyal medya uzmanı, marka beklentilerine, vizyon ve misyonuna, hedef kitleye uygun görsel ve videolar üretilmesini sağlar. Profesyonel sağlık ajansları, görsel üretiminde kendi video prodüksiyon departmanı ile çalışır.

Videographer ekip video çekimleri için, gerekli tüm teknik ekipman ile kliniği, doktoru ziyaret eder. Video konseptinin geniş bir yelpazesi olduğunu da eklemek gerek. Yazının ilerleyen bölümlerinde bunlara da değineceğiz.

Çekimler yapıldıktan sonra ve kurgu aşamasına geçilir. Kurgu, sosyal medya uzmanının talepleri doğrultusunda tamamlandıktan sonra, açıklama metni, slogan gibi yazınsal sürece girer. İlgi çekici, direkt ve özgün yazılar, görsel içeriklerin tamamlayıcısıdır.

Gönderilerin planlaması yapılır. Hangi içerik hangi gün saat kaçta çıkacak sorusunun yanıtı aylık yahut haftalık planlanabilir. Paylaşım sonrası, yorumlara dönüş hızı, beğenilerin takibi gibi diğer unsurlar devreye girer.

İyi bir sosyal medya yönetimi, büyük farklar yaratır. Detaylı bilgi almak ve çalışmalarınızın dijitaldeki olumlu yansımalarını kısa sürede görmek isterseniz, New Health Media ile iletişime geçebilirsiniz.

Doktorlara Özel Sosyal Medya Yönetiminde Kullanılan Araçlar

Doktorlara özel sosyal medya yönetiminde hedeflenen amaçlara ulaşma yolculuğunda, yukarıda bahsedilen çalışmaların içerisinde yer alan bazı unsurlar ön plana çıkar. Bunların başlıcaları hasta süreç videoları, operasyon - tedavi çekimleri ve post-op yorum videolarıdır.

Hastanın yurt dışından Türkiye’ye adım attığı andan, tedavisini olup döndüğü ana kadar olan tüm sürece hasta süreç videoları denir. Bu, aynı tedaviyi olmayı düşünen veya yalnızca cerrah ya da klinik hakkında fikir sahibi olmak isteyen herkes için cezbedicidir. Gelecek hastaların yurt dışından olduğu ve ince eleyip sık dokuma motivasyonları göz önüne alındığında, hasta süreç videolarının önemi de kendini belli eder.

Operasyon anı videoları (ilgili sosyal medya kanalının yasal şartlarına uygun görselleştirilmelidir), ameliyat before after içerikleri, operasyon sonrası hasta ile röportajlar hem sağlıkta dijital reklamcılığa hem de hedef kitle memnuniyetine katkı sağlar.

Operasyon sonrasında hasta tarafından yapılan yorumları ve geri dönüşleri gösteren videolarda doktorun branşında ne kadar aktif ve yetkin olduğu görülür ve varsa potansiyel hastaların prosedürle ilgili kafalarındaki soru işaretlerinin silinmesi sağlanır.

Instagram ve TikTok gibi platformlar özelinde eğlenceli içerikler üretilerek sayfa daha albenili hale getirilir. Yalnızca informatif nitelikli post paylaşımı yapılması takipçilerin ve potansiyel hastaların ilgisini çekmeyebilir. Bu da yine veri analizi ve yorumlama ile netleşir.

Doktor röportajlarına yer verilmesi yine uzmanın branşındaki gelişmeleri takip ettiğine, kendine ait özgün bir dil oluşturmasına ve alanındaki saygınlığını vurgulamaya dönük fayda sağlar. Bunların yanında, meta reklama özel videolar da hazırlanır, ki bunlar stratejik hedeflemelere göre kurgulanır.

Doktorlara Özel Sosyal Medya Yönetiminde Başvurulan Yöntemler

Doktorlar için yapılan sosyal medya yönetimi içerisinde başvurulan belirli yöntemler bulunmaktadır. Burada işe ajansların dijital pazarlama departmanları da dahil olur. Hedef kitlenin ve bütçenin belirlenmesinin ardından sosyal medya ekibi ile birlikte planlama yapılır. Yani, sosyal medya ve pazarlama ilişkisi ne kadar sağlıklı olursa başarı da o derece kaçınılmazdır.

Branşlara özel içerik kurguları, ülke bazlı içerik çalışmaları ve doktorun hayatına ve klinik ortamına dair özel paylaşımlar burada sonuç almak adına en çok kullanılan araçlardır. Örneğin, cerrahın steril ve ferah bir klinik ortamına sahip olması ve bunun ön plana çıkarılması hedef kitle üzerinde önemli bir faktördür.

Sosyal medya ekibinin kontrol ve denetimindeki tüm platformlarda gerçekleştirilen paylaşımlardan elde edilen izlenme ve beğeni sayılarının takip edilmesi, değerlendirmesi ve bunlara bakarak yeni gönderi stratejileri kurgulanması, yukarıda da bahsedildiği üzere, sürekli gerçekleştirilen dinamik bir eylemdir.

Sağlık turizmi içerisinde doğru konumlanabilmek ve hedef kitleye ulaşabilmek için yetkinlik ve uzmanlık kadar, iyi bir sosyal medya yönetiminin sağlanması da gereklidir. Özellikle sağlık sektörünün dinamiklerini bilmek, konvansiyonel reklamcılıktaki araç ve yöntemlerin dışına çıkabilmek önemlidir. Bu sayede sağlık sistemi en iyi olan ülkeler arasından bile hasta çekebilmek mümkün olur.

Uzun yıllardır sağlık turizmi içindeki aktörlere hizmet veren New Health Media ailesi olarak tüm dijital reklam kalemlerinin bir arada ele alınmasının avantajlarını biliyor ve bizimle bu yolu yürümek isteyen sağlık kuruluşlarına ve doktorlara 360 derece sağlık ajansı ile çalışmanın faydalarını sunuyoruz. Ayrıntılı bilgi almak için lütfen bize ulaşın.