Dijital Pazarlama

 

Dijital Pazarlama Nedir?

Günümüzde internetin yadsınamaz oranda güçlenmesini takiben ürün ve hizmetlerin, web siteleri, arama motorları, mobil uygulamalar ve sosyal medya kanalları aracılığıyla reklamlarının yapılarak satılmasıdır. 

Dijital Pazarlamanın Önemi

Artık internetin ve elektronik cihazların ulaşabildiği her yerin bir reklam sahası olarak düşünülüp, buna yönelik stratejilerin geliştirildiği kolaylıkla görülebilmektedir. Bu stratejiler ışığında pazarlamacılar, hedef kitlelerini daha kolay tanımlamakta, onlara daha hızlı ulaşabilmekte ve onlara ulaşırken kullanacakları en iyi dijital planı hayata geçirebilmektedir.

En önemli yanlarından biri, reklam verilerinin net olarak görülebilmesi ve değerlendirilebilmesidir. İstatistiklerle paralel ilerleyen, potansiyel müşteriye ulaşmak için kullanılabilecek en kestirme yoldur. 

Dijital Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?

Pazarlama dünyasında kullanılan metotlar sonsuz gibidir. Her yeni yol, diğerine göre benzersiz sayılabilir ve bu durumda göstereceği etkiler de birbirinden farklı olacaktır. Günbegün gelişen yeni stratejiler de aslında çoğunlukla hali hazırda kullanılan dijital pazarlama yollarından üretilmektedir.

  • Maliyet Avantajı

Matbu yayınlar ve profesyonel reklamlar için çok fazla bütçe (ekipman, teknik düzenleme ve insan gücü) gerektirirken, dijitalde bu durum söz konusu değildir. 

  • Vakit ve Devamlılık Avantajı

Geleneksel pazarlama metotlarında reklamlarınız belirli bir zaman aralığında hedef kitlenize gösterilir ve hedef kitleniz belirlenen o aralıkta verdiğiniz reklamı kaçırabilir. Devamlılık yakalamak güçtür. Dijitalde ise reklam sürekli yayındadır.

  • İnteraksiyon ve İletişim Avantajı 

Yine geleneksel pazarlama metotlarında reklamla potansiyel müşteri arasında işteş bir bağlantı kurulamaz, yani tek taraflıdır ve reklamla karşılaşıldığında verilen tepkileri bilmek olanaksızdır. Dijital pazarlamanın içerisindeki sosyal medya kanallarının interaksiyon özelliği sayesinde bir reklama anında reaksiyon ve yorum alınabilir. 

  • Verim Analizi Avantajı

Geleneksel pazarlamaya göre dijital pazarlamanın somut bir biçimde ölçülebilir olmasıdır. Görüntülenme ve tıklama sayılarına ulaşmak ve bu sayede analiz yapmak mümkündür.

  • Hedef Kitleye Ulaşma Avantajı

Dijital pazarlamada hazırlanan reklamların kimlere gösterileceği bilinebilir. Bu yolla ürün veya hizmetlerle gerçekten ilgilenen kişilere ulaşmak, şans faktörüne bırakılmaksızın çok daha kolaydır.

 

Dijital Pazarlama alanında, beraberindeki tüm enstrümanları efektif bir biçimde kullanmak ve hedef kitlenizi yakalamak isterseniz, New Health Media ailesi olarak yanınızdayız. Bize ulaşın. 

hizmetlerimiz

 

Meta Ads Nedir?

  • Meta-Reklamcılık; reklam veren kuruluşların, bir reklam için reklam vermesi şeklindeki karma bir modelin adıdır. Bu kapsamda reklam verenler, hazırladıkları reklamla herhangi bir ürününü ön plana çıkarmaya çalışır, bir tür viral reklamcılık şeklidir.
  • Sosyal Ağlarda Reklamcılık; sosyal mecralara odaklanan online reklamcılık ve pazarlama tekniklerini kapsayan bir tanımdır. Facebook ve Instagram gibi sosyal meyda kanallarındaki reklamcılık son yıllarda oldukça önemli bir yere ve hacme sahiptir.

Facebook, hemen her yaş kesiminden insanın yer aldığı 1 milyardan fazla üyesiyle şu an dünyadaki en kalabalık sosyal medya platformudur. Facebook Ads, reklam ve pazarlama alanında güvenilir bir seçenek olarak öne çıkmaktadır. Facebook üzerinden reklam yayınlayabilmek için birkaç adımı takip etmek gereklidir ve ilk olarak Facebook Business sayfasına erişilir. 

Burada da farklı reklam verme seçenekleriyle karşılaşılır. Bazıları şunlardır;

  • Gönderileri (Postları) Öne Çıkarmak
  • Müşterileri Websitesine Çekebilmek,
  • Web Sitesi Trafiğini Arttırmak,
  • Mobil Uygulamaların Yüklenmesi,
  • Uygulama Etkileşimlerini Arttırmak,
  • Video Görüntülenmelerine Sahip Olmak.

Ayrıca Facebook üzerinden reklam verirken detaylı reklamcılık için kendi hazırladıkları Power Editor’ü kullanmak, retargeting’e ve segmentasyona dikkat etmek, reklam dönüşümlerini ölçebilmek adına Conversion Pixel kullanmak son derece önemlidir.

Facebook Lead Form (Yönlendirme formu) ise kısaca, potansitel müşterilerin hizmet sağlayan bir websitesine Facebook üzerinden gitmeleri yerine, sürecin tamamen Facebook üzerinden ilerlemesini sağlayan bir araçtır. Özellikle web sitelerinin hızları yeterli olmayan kurumların potansiyel müşterilerini kaybetmemeleri için faydalıdır. Bunu kullanabilmek için Business Manager aracılığıyla işletme sayfasına erişmek gereklidir. Bu formlar buradan dizayn edilebilir, soru eklenebilir, satış iznine sahip olmak için gerekli Gizlilik Politikası’na yönlendirme yapılabilir. 

Business Manager sayesinde birden fazla kişinin reklam hesabına erişimi mümkündür, bu şekilde çoklu kullanım ve yönetim olanağı sağlanır. Aynı ortamdan Instagram, Facebook, kataloglar gibi sayfaların takibi ve yine Facebook ve Instagram özelinde birden fazla panel üstünden eylem yapmak, bütçelerin ve harcamaların görülüp kolayca yönetilmesi mümkündür. 
 

Sizler de dijital dünyada geri kalmamak adına bir an önce New Health Media’nın deneyimli sosyal medya ekibiyle tanışın ve desteklerinden faydalanın. 

hizmetlerimiz

 

Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO) basitçe ifade edilirse, ziyaretçilerinizi yani potansiyel müşterilerinizi, web sitenizde geçirdikleri zaman süresince, eyleme geçmelerine teşvik etmek ve sizin, organik yoldan veya ücret ödeyerek geliştirmeye çalıştığınız site trafiğinin maksimum verimle yürümesini sağlamaktır. Medya kuruluşları, e-ticaret siteleri, turizm acenteleri ve reklam ajansları gibi birçok kolda önemi bilinmekte ve kullanımı görülmektedir.

Dönüşüm Oranı adı verilen terim ise, bir web sitesini anlık olarak ziyaret eden toplam kişi sayısının (örneğin; 100) içinde satış yapan veya potansiyel görülen kişi sayısına (örneğin; 5) oranıdır. Yani bu durumda, oran %5’tir.

dönüşüm optimizasyonu

 

Her bir ziyaretçi, web sitenizde geçirdiği sürede satın alma, kayıt olma, indirme, randevu, sepete ekleme vb. “dönüşüm” adı verilen işlemleri yapabilir. Burada amaçlanan, herhangi bir aksiyonun arkasındaki niyeti önceden tanımlanmış bir planın parçası haline getirmek, yani sıradan, pasif bir ziyaretçinin aktif ve kıymetli bir müşteri haline dönüşmesini sağlamaktır. Örnek olarak bir e-ticaret sitesinde, ziyaretçinin satın almayı tamamlamadan sepetindeki ürünü bırakıp çıkmasını önlemek gösterilebilir. 

Dönüşüm Oranı Optimizasyonu analizi sayesinde, gerçekleştirdiğiniz SEO çalışmaları (arama motoru optimizasyonu), arama motorlarında üst sıralarda görüntülenme istekleri, kısacası site trafiğinizi arttırmaya yönelik yapılan tüm çalışmalar karşılığını bulur ve beraberinde dijital pazarlama için harcanan emek ve maliyetin düşürülmesine de olanak sağlar.

Yaygın olarak bilinen, Dönüşüm Oranı Optimizasyonu’nun sadece B2C (Business to Customer) iş modeliyle faaliyet gösteren şirketler için faydalı olduğudur ancak CR kanalıyla yapılacak dönüşümler sonucunda B2B modeliyle yürüyen bir şirketin de daha çok kazanç elde etmesi mümkün olabilir.

 

Bu işlemler bütünü birkaç adımdan oluşmaktadır. Bu adımlar şöyle sıralanabilir:

  • Dönüşümün neleri kapsayacağına karar verebilmek adına yapılan testleri, analizleri ve bu doğrultuda kurulacak hipotezleri içeren bir ön çalışma süreci.
  • İhtiyaç duyulan şeyler tespit edildikten sonra, yüksek verimde test edilebilirlik için plan yapılması.
  • A/B testleri, yani kullanıcı deneyimini ölçen karşılaştırmalı araştırma aracıyla, yürüttüğünüz sürecin verimli olup olmadığının görülmesi.
  • Testler uygulanıp bittikten sonra detaylı analiz edilmesi ve eğer hipotezlerde bir eksiklik veya sorun varsa başa dönülmesi ve sürecin tekrarlanması.

 

Sizler de efektif bir web sitesi trafiği elde etmek isterseniz, New Health Media ailesi olarak deneyimlerimizi paylaşmak için buradayız. 

hizmetlerimiz

 

Etkili bir dijital kampanya yönetiminden bahsedildiğinde; bir web sitesini önceden ziyaret etmiş, ilk defa ziyaret eden veya gelecekte site trafiğine dahil olacak kişileri hedefleyen; her bir sosyal medya kanalının ne tür içeriklerle ön plana çıktığının farkındalığına sahip ve bu doğrultuda düşünüldüğünde geniş perspektifle birlikte çok ayaklı kurgulanmış bir plana ihtiyaç duyulmaktadır. Hedeflenen kullanıcıları harekete geçirebilecek söylemler üretmek ve sahadaki rakipler hakkındaki bilgi de iyi bir kampanya yönetimini doğrudan etkilemektedir.   

 

Remarketing

Yeniden pazarlama yani Remarketing bu bağlamda, özellikle web sitesine gelen, satın alma işlemi gerçekleştirmeden ayrılan müşterileri hedefleyerek daha sonra farklı dijital platformlarda karşılarına çıkıp yeniden o siteye gelmelerini ve hizmetlerinizi satın almalarını teşvik etmektedir. Ayrıca yine daha önce hizmetlerden birini satın almış ve memnun kalan kullanıcılara o ürünle alakalı tamamlayıcı ürün veya hizmet satmayı da kapsamaktadır.

 

kampanya yönetimiCRM ve Aşamaları

Müşteri İlişkileri Yönetimi yani (CRM), kısaca, şirkete ait promosyon ve kampanyaların etkili bir şekilde doğru kullanıcı grubuna, doğru kullanım aracı vasıtasıyla sunulmasını amaçlayan, kullanıcıların gerçek önceliklerini baz alan bir uygulamadır. Planlama, yönetim ve analiz aşamaları CRM’yi oluşturur.  

O ana kadar kullanıcıyla temas edilen satış ve servis, kullanıcı geri dönüşleri gibi alanlar önemsenmektedir.

 

Dönüşüm Odaklı Kampanyalar

Yeniden pazarlamada yer almasının yanı sıra, görüntülü reklam ağı kampanyaları kullanılarak şirket tanınırlığı da oluşturulabilir. Özellikle, öncesinde negatif anahtar kelime çalışması yapılıp, anahtar kelimeler üzerinden içerik hedefleme yapılması kampanyayı dönüşüm odaklı hale getirecektir.

 

Maliyetleri Arttırabilecek Faktörler

Çok ayaklı kurgulanmış plan dahilindeki bir kampanya yönetiminde karşılaşılabilecek sıkıntıların başında, plan dahilindeki eşzamanlı çalışması elzem olan pazarlama ekibi, dijital ajans, yaratıcı ajans gibi tüm farklı bileşenlerin varlığıyla ortaya çıkan yüksek bütçelerdir. Bu noktada, önceliklerin iyi belirlenmesi ve her bir bileşenden ürüne katkıda bulunduğu oranda randıman alınması gerekmektedir.  

 

Remarketing gibi yerleşmiş metotların yanında günümüz araçlarından CRM gibi sistemleri de tanımak, markanıza ait güçlü bir kampanyaya sahip olmak isterseniz, New Health Media ekibi olarak sizlere deneyimlerimizi aktarmak için buradayız.

hizmetlerimiz

 

Google ADS yani eskiden yaygın bilinen ismiyle Google AdWords, bu arama motoru kanalıyla erişilebilen neredeyse her yerde reklam verilebilmesini temin eden bir reklamcılık aracıdır. Bir reklamın değerinin; şekli ne kadar değişirse değişsin hızla globalleşen ve dijitalleşen dünyada aynı ölçüde korunduğu göz ardı edilemez.

 

Google ADS’ye ait Kampanyalar ve Reklam Türleri Nelerdir?

Muadilleri arasında, daha çok tercih edilmesi sebebiyle Google ADS öne çıkmaktadır. İçerisinde arama ağı reklamları, alışveriş, yeniden pazarlama, YouTube, Bumper ve yayın dışı reklamlar gibi türler ve kampanyalar bulunmaktadır.

 

google reklamlarıKalite Skor Puanlama Modeli

Kendine ait bir kalite skoru puanlama modeli de vardır. Düşükten yükseğe doğru 1’den 10’a kadar giden bir sıralamada, ziyaretçilerin yaptığı aramalar sonucunda reklamınızın ve açılış sayfanızın değerlendirilmesini kapsar. Bu puanlamada, düşük kalite puanı getiren anahtar kelimeler, reklam gösterimlerinin sıklığını etkiler ve dolayısıyla az gösterilirler.

Sağlık Sektörü Özelinde Google ADS Dinamikleri

İnsan hassasiyetlerini merkeze alan diğer önemli sektörler özelinde olduğu gibi, sağlık sektöründe de Google’ın prensipleri gereği uyguladığı birtakım kısıtlamalar ve riayet edilmesi mecburi kurallar mevcuttur. Bunların iyi bilinmesi, reklamdan alınacak getirinin yüksek olmasını sağlar. Sağlık sektörü kapsamında, plastik cerrahi, saç ekim merkezleri, güzellik salonları, hastaneler, engellilere yönelik ürünler, gıda destekleyicileri sayılabilir.

İlaçlara ait terimlerin açılış sayfalarında, reklam metinlerinde veya anahtar kelimeler arasında yer almasına izin verilmemektedir.

Data Studio İçeriği ve Kullanımı

Günümüzde, dijital pazarlama içerisinde veya yalnızca bir girişimci olarak birçok kanaldan veri toplama imkanı mevcuttur. Google Analytics’in bir parçası olan Data Studio da bunlardan biridir. Kısaca, farklı veri kaynaklarını kullanarak tek bir arayüz oluşturur ve raporlama yapılmasını sağlar. Diğer Google ürünlerine (Google Sheets, Big Query gibi) entegrasyonu oldukça kolaydır ve dışarıdan bulunan kaynakların da raporlamaya dahil edilmesi mümkündür. Ayrıca 3. Parti uygulamaları sayesinde sosyal medya mecralarındaki reklamlara ait veriler de içeriye eklenebilir.

 

Başta Google ADS olmak üzere tüm diğer Google bileşenleri özelinde donanım kazanmak, verimli bir reklam ağı oluşturmak isterseniz New Health Media ekibi olarak sizlere destek vermek üzere yanınızdayız.

hizmetlerimiz

 

DV360 Nedir?

Display and Video 360 yani eskiden kullanılan “Double Click Bid Manager” ismiyle bilinen bir reklam yönetme aracıdır. Dijital reklamcılığın yeni aktörlerinden olup, Demand Side Platform araçları arasındadır ve programatik reklamcılığın ögelerinden biridir. Google Marketing Platform tarafından kullanıma açılmıştır.

Türkiye’de ajansların son dönemlerde kullanmaya başladığı DV360, Google’ın yapay zeka çalışmaları ile desteklenmektedir ve içeriğinde kullanıcıların her türlü reaksiyonuyla, yaşadıkları yer bilgisine varana kadar pek çok parametre ve ölçümün denkleme dahlini sağlamaktadır.  

Programatik-DV 360

Programatik Reklamcılık Nedir?

Bugün dijital reklamcılıkta %80’e yakın bir oranda programatik reklamların yer aldığı görülmektedir. Kavram kısaca, konvansiyonel dijital reklamcılıkta kullanılan metotların yerine, otomasyona bağlı bir reklam sahası satın alma teknolojisini ifade etmektedir. Reklamların doğru ücrete, doğru kişiye ve doğru anda yönelmesi için verilerden faydalanır. Eski metotların kullanıldığı zamanlarda, bir websitesine tıklayan kullanıcıların gerçekten kaç tanesinin hedeflendiği bilinemezdi ve bu yüzden ekstra bütçe harcanması kaçınılmazdı. Yani bu hesaplamalar ve hedeflemeler özelinde insanın yerini algoritmaların aldığı söylenebilir. Ayrıca bu durum, optimizasyon gibi gerçekleştirilecek diğer işlemler için de fazladan zaman kazanımı getirir.

Programatik Terimleri Nelerdir?

  • DSP (Demand-Side Platform) Talep Yönlü Platform

Reklam verenlerin oluşturduğu talepleri kullanan yazılımlardır. Sıklıkla DSP veya Demand-Side Platform olarak geçer. Bu yazılım sayesinde reklamı veren, kendiliğinden reklam yerleşimini satın alabilir.

  • SSP (Supply-Side Platform) Arz Yönlü Platform

Eski dijital reklamcılık zamanında her yayıncının reklam verene ulaşması ve reklam sahasını satması gerekliydi. Manuel olarak ilerleyen bu süreç, daha sonra programatikle birlikte otomatikleşti. Bunu sağlayan yazılım ise SSP’dir. Ad-exchange yani reklam borsasına erişebilen SSP vasıtasıyla en yüksek teklifi kim veriyorsa onun reklamı gösterilir.

  • Ad-Exchange

Demand-Side Platform ve Supply-Side Platform’un ticaretlerinin yapıldığı sahanın ismidir. Reklam Borsası olarak da anılır.

  • RTB (Real Time Bidding) Gerçek Zamanlı Fiyatlama

Özetle, bir reklam yerleşimi için gerçekleştirilen, dijital ortamdaki açık arttırma olarak bahsedilebilir. Çok küçük zaman dilimi içerisinde (milisaniye) gerçekleşir. Bir web sitesi sayfası açılana kadar, reklam sahasına en yüksek teklifi veren ve minimum koşulları karşılayan kimse, orada onun reklamı yayınlanır.

 

Dijital reklamcılıkta başlayan bu yeni dönemde New Health Media’nın teknoloji dostu ekibiyle tanışın. İletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.