SEO Nedir? Nasıl yapılır?

Evet efsane bir konu ile karşınızdayız. SEO…

SEO’yu efsane yapan hem olmazsa olmazımız olması, hem de işin uzmanı olsun olmasın herkesin hakkında bir şeyler söylemesi ve konunun efsanelere açık olması.
 
 
Search Engine Optimization kelimelerinin baş harklerinden oluşan SEO, arama motoru aramalarında web sitenizin içeriklerinin birinci sayfaya çıkabilmesi için yapılan bir takım çalışmaları tanımlamak için kullanılıyor. SEO alan adının belirlenmesinden web sitenizin inşaasına, içeriklerinizin bir planlamaya göre üretilmesinden bu içeriklerin pazarlamasına kadar farklı aşamalardan oluşan uzun bir yolculuk.
 

SEO’nun Çalışma Prensibi Nedir?

SEO’nun çalışma prensibini anlamak için öncelikle arama motorlarının; aslında Google’ın çalışma prensibini anlamamız gerekiyor. Google kendi algoritmasını “Trilyonlarca web sayfası değil, bulmak istediğiniz sorunun yanıtı olarak tanımlar.” Algoritmalara hakim olmak ve bu sistemi öğrenmek SEO’da başarılı olabilmenin birinci aşamasını oluşturmaktadır.
 
Google, kullanıcı memnuniyetini arttırmak için sürekli olarak bu algoritmalar üzerinde değişiklikler yapmaktadır. Bu değişikliklerin bazıları önemli ve aksiyon alınması gereken değişikliklerken, bazıları ise daha küçük güncellemelerdir. Örnek vermek gerekirse Google 2020 senesinde 600’ün üzerinde irili ufaklı güncelleme yapmıştır. İnternet siteleri yöneticileri bu değişiklikleri takip etmeli ve gerekli müdahalelerde bulunmalıdır. Unutulmamalıdır ki web siteleri basılı bir kitap ya da dergi değildir ve sürekli olarak ilgi istemektedir.
 

Google (arama motorları), kullanıcıların keyif alacağı, güncel ve sorunsuz siteleri öne çıkarmayı öncelik ediniyor. Bizleri de SEO’yu hedefleyen siteler yapmak yerine kullanıcı memnuniyetini en üst seviyeye çıkaran siteler yapmamız konusunda uyarıyor. Tabii ki web sitenize sıralamada bir yer verirken bunları bazı kriterlere göre yapıyor. Bunlardan bazıları web sitesinin link yapısı, kodun ne kadar temiz olduğu, kopuk linklerin olup olmadığı, sitenin tasarımının kalitesi ve kullanıcı dostu olup olmadığı olarak sıralanabilir. Web sitesinin mobil uyumlu olmasının bir zorunluluk olduğunu söylememize gerek yok sanırım.

 

SEO Neden Önemlidir?

 

SEO uyumlu bir web sitesine sahip olmanız demek dijital dünyada yaptığınız hiç bir çalışmanın ve harcamanın boşa gitmemesi demektir. Elbette ki reklam çalışması yaparak web sitenizi öne çıkarabilirsiniz. Ancak reklamları durdurduğunuz anda internet ortamında firmanızın ve web sitenizin esamesinin okunmayacağını unutmamalısınız. Eğer böyle bir bakış açısına sahipseniz reklam vermek için bir web sitesine de ihtiyacınız olmadığını söyleyebiliriz.

SEO Neden Önemli?

SEO’yu web sitenizi, hedeflenen anahtar kelimelerde ve organik aramalarda istediğiniz yere çıkartmak ve kitlenizin size ulaşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Yapmış olduğunuz reklam harcamalarının organik aramalarda da sizi belirli seviyelere çıkarmasını istiyorsanız SEO yapmak zorundasınız. SEO çalışmalarının aynı zamanda marka bilinirliğine ve kalitesine olan etkisi de yadsınamaz.

 

SEO Nasıl Yapılır?

SEO yaparken elde edilen hiç bir başarı tesadüfi değildir. Her birisi planlı bir çalışmanın sonucudur. Her işte olduğu gibi işin uzmanına güvenmek sonuç almanız için bir gerekliliktir…
 

Arama motoru optimizasyonu yaparken sonuç alabilmenin birinci kuralı sürdürülebilirliktir. İhtiyaçlara uygun bir şekilde inşa ettiğiniz web sitesinin hedeflediğiniz sıralamalara gelebilmesi için planları aksatmadan uygulamanız gerekmektedir. Belirlenen hedeflere ulaşmak zaman almakta, ancak doğru yapılan iş ilk günden itibaren dönüşleri ile size kendini göstermektedir. Tıpkı her bebeğin yürümesi gibi bu iş de zaman almakta ve aşama aşama olmaktadır.

SEO yaparken uzmanın site içi ve site dışı olmak üzere yaptığı bazı çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmalar bir planlama sonucunda gerçekleşmektedir ve arama motorları ile uyumlu olmalıdır.
 

Site İçi SEO Nedir?

Site içi SEO çalışmalarında ilk hedef kullanıcıların gezerken keyif alacakları, aradıklarını kolayca bulacakları, her platformdan rahatlıkla erişip kullanacakları bir web sitesi hazırlamaktır. Aradığınızı sitenizde bulan ve sitenize girdiğinde zaman geçiren bir kullanıcı sitenize artı bir değer olarak dönmektedir.
 

Site içi SEO çalışmaları;

 
  • Trendleri takip eden bir web arayüzü,

  • Temiz bir kod alt yapısı,

  • İçeriği anlatan başlıklar,

  • Meta açıklamaları,

  • Her biri optimize edilmiş ve doğru adlandırılmış görseller,

  • Siteniz için hazırlanmış özgün içerikler.

…olarak sıralanabilir.

 
Bir web sitesinin mobil uyumlu olması da öne çıkan ayrı bir gerekliliktir. Yapılan analizler kullanıcıların %90’a yakınının web sitelerini mobil olarak kullandığını göstermektedir. Web sitenizin bu gerekliliğe uygun bir şekilde optimize edilmesi çok önemlidir.
 

Site Dışı SEO Nedir?

 
Site dışı SEO çalışmaları ise site içi SEO çalışmalarından sonra ilgilenmemiz gereken bir diğer önemli husus. Web sayfalarınızın sosyal medya bağlantıları, farklı sitelerden aldığı backlinkler, forumlardan aldığı atıflar ve dış linklemeler site dışı optimizasyonlardır.

Site dışı SEO çalışmalarını yaparken agresif bir çalışma yapmamanız gerekmektedir. Eğer site içi optimizasyonlarınız tamamlanmamışsa ve web sitenize getirdiğiniz ziyaretçileri sitenizde tutamıyorsanız yapacağınız site dışı çalışmalar sizi daha da geri sıralara düşürebilir. Bu iki çalışmanın uyum içerisinde olması gerekmektedir.

 

SEO’ya Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır? İçerik neden önemlidir?

Tüm bu çalışmaların yanı sıra web sitenize giren kullanıcıların sitenizde kalmasını ve vakit geçirmesini istiyorsanız özgün içeriklere sahip olmanız gerektiğini de biliyor olmalısınız.

Kullanıcılar bir konu hakkında araştırma yaparken olabildiğince çok bilgiye ulaşmak isterler. Konunuzla alakalı olarak ürettiğiniz içeriklerin bu sebeple olabildiğince yararlı ve kapsamlı olması büyük önem taşımaktadır. Bu içerikleri üretmeden önce de kapsamlı bir araştırma yapmanız içeriğinizin kalitesi açısından oldukça önemlidir.

Yazdığınız içeriklerin özgün olması, doğru anahtar kelimeleri seçmeniz, web sitenizde yer alan farklı içeriklere atıfta bulunmanız hem aramalarda kolay bulunmanıza, hem de kullanıcıların sitede daha uzun süre kalmasına neden olacaktır. Üretmiş olduğunuz içerikleri ilgili video ve görsellerle desteklemeniz ise sıkıcılığı engelleyecek ve kaliteyi arttıracaktır.

Tüm bu bahsedilenleri birlikte değerlendirdiğimizde diyebiliriz ki bir web sitesine sahipseniz SEO yapmak durumundasınız. Her işte olduğu gibi SEO konusunda da işin uzmanından destek alarak hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Sizler için buradayız!

İlgili Yazılar