Dönüşüm Optimizasyonu

 

Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO) basitçe ifade edilirse, ziyaretçilerinizi yani potansiyel müşterilerinizi, web sitenizde geçirdikleri zaman süresince, eyleme geçmelerine teşvik etmek ve sizin, organik yoldan veya ücret ödeyerek geliştirmeye çalıştığınız site trafiğinin maksimum verimle yürümesini sağlamaktır. Medya kuruluşları, e-ticaret siteleri, turizm acenteleri ve reklam ajansları gibi birçok kolda önemi bilinmekte ve kullanımı görülmektedir.

Dönüşüm Oranı adı verilen terim ise, bir web sitesini anlık olarak ziyaret eden toplam kişi sayısının (örneğin; 100) içinde satış yapan veya potansiyel görülen kişi sayısına (örneğin; 5) oranıdır. Yani bu durumda, oran %5’tir.

dönüşüm optimizasyonu

 

Her bir ziyaretçi, web sitenizde geçirdiği sürede satın alma, kayıt olma, indirme, randevu, sepete ekleme vb. “dönüşüm” adı verilen işlemleri yapabilir. Burada amaçlanan, herhangi bir aksiyonun arkasındaki niyeti önceden tanımlanmış bir planın parçası haline getirmek, yani sıradan, pasif bir ziyaretçinin aktif ve kıymetli bir müşteri haline dönüşmesini sağlamaktır. Örnek olarak bir e-ticaret sitesinde, ziyaretçinin satın almayı tamamlamadan sepetindeki ürünü bırakıp çıkmasını önlemek gösterilebilir. 

Dönüşüm Oranı Optimizasyonu analizi sayesinde, gerçekleştirdiğiniz SEO çalışmaları (arama motoru optimizasyonu), arama motorlarında üst sıralarda görüntülenme istekleri, kısacası site trafiğinizi arttırmaya yönelik yapılan tüm çalışmalar karşılığını bulur ve beraberinde dijital pazarlama için harcanan emek ve maliyetin düşürülmesine de olanak sağlar.

Yaygın olarak bilinen, Dönüşüm Oranı Optimizasyonu’nun sadece B2C (Business to Customer) iş modeliyle faaliyet gösteren şirketler için faydalı olduğudur ancak CR kanalıyla yapılacak dönüşümler sonucunda B2B modeliyle yürüyen bir şirketin de daha çok kazanç elde etmesi mümkün olabilir.

 

Bu işlemler bütünü birkaç adımdan oluşmaktadır. Bu adımlar şöyle sıralanabilir:

  • Dönüşümün neleri kapsayacağına karar verebilmek adına yapılan testleri, analizleri ve bu doğrultuda kurulacak hipotezleri içeren bir ön çalışma süreci.
  • İhtiyaç duyulan şeyler tespit edildikten sonra, yüksek verimde test edilebilirlik için plan yapılması.
  • A/B testleri, yani kullanıcı deneyimini ölçen karşılaştırmalı araştırma aracıyla, yürüttüğünüz sürecin verimli olup olmadığının görülmesi.
  • Testler uygulanıp bittikten sonra detaylı analiz edilmesi ve eğer hipotezlerde bir eksiklik veya sorun varsa başa dönülmesi ve sürecin tekrarlanması.

 

Sizler de efektif bir web sitesi trafiği elde etmek isterseniz, New Health Media ailesi olarak deneyimlerimizi paylaşmak için buradayız. 

BİZE ULAŞIN

Bizimle iletişime geçmek için lütfen formu doldurun.

gptw logogoogle partnermeta partner
  • whatsapp
  • instagram
  • facebook
  • youtube
  • twitter
  • linkedin