Bir E-posta Mesajı ile Gezegeni Yok Edebilir Miyiz?

Save the Planet, Clean Your Inbox

Atmosferdeki sera gazı artışı ile tetiklenen iklim değişikliğinin dünyanın birçok yerinde felaketlere neden olmasına şahit oluyoruz. Karbondioksit salınımının hızla kontrol altına alınmaması durumunda felaketin boyutlarının artacağı artık herkesin kabulüdür. Atmosferdeki karbondioksit oranı son 141 yılda %43 artarak 415 ppm değerine ulaştı. Taşımacılık ve ağır sanayi sektörleri sera gazı emisyonuna büyük katkı sağlarken, dijital karbon ayak izlerimiz ile bizler de tahminlerimizin çok ötesinde bir karbondioksit salınımına neden oluyoruz. Örnek bir veri olarak, 2018 yılında dijital iletişimin karbondioksit emisyonunda havacılık sektörünü geride bırakması oldukça dikkat çekicidir.
 

Dijital karbon ayak izi nedir?

Dijital araçların üretimi, kullanımı ve veri aktarımı sırasında ortaya çıkan karbondioksit emisyonu “Dijital Karbon Ayak İzi” olarak adlandırılır. Gönderdiğimiz her bir e-posta, Whatsapp mesajı ve izlediğimiz Netflix dizisine bağlı bir karbon ayak izimiz var. Bu amaçla kullandığımız her araç ve ağ karbondioksit emisyonu üretir. Peki bir e-posta mesajı ile gezegeni yok edebilir miyiz? Karbon emisyonunun azaltılması için uluslar arası kurumlar, hükümetler ve sanayicilerin sorunu çözmeye yönelik adımlarını beklerken, kendi yapabileceklerimize bir göz atalım. Kişisel dijital karbon emisyonlarımızı azaltmak için yapabileceğimiz 5 farklı şey var.
 
  • Bilgisayarını uyku modunda bırakma
Kullanılan enerji miktarı daha az olsa da uyku modunda bırakılan cihazlar boşa enerji tüketirler. Kullanılmayan cihazları kapatarak karbon emisyonunun azalmasına katkı sunabiliriz. Ayrıca ekran parlaklığını düşürmeyi seçerek enerji tasarrufu yaparken aynı zamanda cihazımızın pil ömrünü koruyabiliriz.
 
  • İndir
Dosyaları indirmek online olarak kullanmaktan daha az güç ister. Sık sık dinlediğiniz müzikleri veya izlediğiniz videoları cihazınıza indirmeyi seçebilirsiniz.
 
  • Tarayıcınızı akıllıca kullanın
Tarayıcı kullanımı ile ilgili uygulayabileceğiniz birçok tasarruf önlemi var. Aynı anda açtığınız sekme sayısını en aza indirebilirsiniz. Sık ziyaret ettiğiniz web siteleri için Google araması yapmak yerine yer imlerini kullanabilirsiniz. Videolar için otomatik oynatmayı kapatabilirsiniz. Bunların yanı sıra alternatif bir arama motoru kullanarak dijital karbon ayak izinizi dengeleyebilirsiniz. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan arama motoru Ecosia, kârının %80’ini ağaç dikimi için bağışlıyor. Bu uygulama ile dijital karbon emisyonunun bir kısmını telafi etmeyi hedefliyor. Siz de Ecosia’yı kullanarak karbon ayak izinizi dengelemeyi seçebilirsiniz.
 
  • Tamir et ve dönüştür
Elektronik cihazlarda bir üst model için acele etmeyin. Bozulan cihazlarınızdaki arızaları gidermek için tamir ettirmeyi tercih edebilirsiniz veya pek sık kullanmayacağınız ürünler için kiralama yoluna gidebilirsiniz. Elektronik cihazlarınız gerçekten tamir edilemeyecek derecede bozulduysa bile yapabilecekleriniz var. Cihazlarınızı çöpe atmak yerine geri dönüşüme vermek akıllı bir seçim olacaktır. Böylece geri dönüştürülebilir malzemelerin boşa harcanmasını, tehlikeli atıkların su ve toprak kirliliğine neden olmasını engelleyebilirsiniz.
 
  • Gezegeni kurtar, gelen kutunu temizle
Gelen kutunuza düşen veya depolanan her posta bir bilgi işlem gücü gerektirir. Birkaç basit tekniği uygulamak, e-posta yazışmalarınızın karbon ayak izini de azaltabilir. Önemsiz ve sadece ‘teşekkür ederim’ içeren e-posta sayısını azaltabilirsiniz. Hiç okumadığınız haber bültenlerinin aboneliğinden çıkabilirsiniz. En önemlisi gelen kutunuzdaki eski e-postaları düzenli olarak temizleyebilirsiniz.

İlgili Yazılar