Ameliyathane çekimleri her videocu için tahmin edilen konfor alanın dışında gerçekleşen, ekstrem işlerdir. Özellikle rahat çekim alanının olmaması işleri daha da zorlaştırır. İşte tam olarak size bu yazımızda ameliyathane ortamında tüm zorluklara rağmen nasıl çekimler yapılır bundan bahsedeceğiz.
Aşama aşama gidecek olursak ilk olarak, hazırlık aşamasından başlayarak konuya giriş yapabiliriz. Burada önemli olan konu nasıl bir çekimin planlandığıdır. Müşterinin talebine göre planlanması gereken çekimler olacağı için kullanılacak ekipmanları da belirleyebiliriz.
Ameliyathaneler video çekimleri için planlanmadan yapıldıkları için burada kullanacağımız her ekipmanın en minimalini seçmek doğru olacaktır. Aksi takdirde istenilen kareleri yakalamak zorlaşacaktır. Günümüzde artık aynasız kameralar ile 4k görüntüler, log çekimler yapıldığı için her zaman tercih sebebi olacaktır. Bununla birlikte gerekli görülürse tripod veya monopod kullanarak ekipman sayısını bu yönde arttırabiliriz.
Artık ekipmanlarımız hazır ve ameliyathaneye gireceğiz. Sterilizasyon kurallarına uygun kıyafetler giyinmeliyiz. Ameliyat önlüğü, bone ve maske takmak zorundayız. Her ameliyathane metrekare olarak birbirinden farklı olacağı için büyük bir alanda çekim yapmak biraz da şansımıza kalıyor.
Ameliyathanede çekim yapılırken sterilizasyon kuralları çok önemli olduğu için özellikle video çekimi yapacak kişinin yeşil alanlardan uzak durarak çekimini gerçekleştirmesi en önemli kuraldır. Çekimi gerçekleştirecek kişi ameliyathanedeki kurallara çok hakim olamayabilir bu gibi durumlarda hemşirelerden, hangi alanların steril olduğunu öğrenmesi şarttır.
Özellikle plastik cerrahi işlemlerin yapıldığı ameliyatlarda, vakaya işlem yapılacak yerin öncesini göstermeliyiz. Örneğin bir burun ameliyatı gerçekleşecek burada burnun ilk halini alabileceğimiz en iyi açıları belirleyerek çekimleri gerçekleştirmeliyiz. Burada unutmamamız gereken şu ki; burnun ilk halini çektiğimiz açıları unutmadan, işlem bittikten sonra aynı açılardan işlemin bitmiş görüntülerini alarak efektif bir görüntü sağlamak olacaktır.
Öncesi-sonrası videoları, her ameliyatta gösterilmesi gereken noktalardır. Aslında o ameliyatın amacını ortaya çıkaran bu karelerdir.
Doktorun işlemi gerçekleştirdiği alan genellikle kanlı bir görüntü vereceği için bu anları minimumda tutarak hatta bu işlemleri videoda hiç göstermemek en doğrusu olacaktır. Peki biz ameliyathanede öncesi-sonrası dışında neleri çekmeliyiz. Aslında bu durum kişinin yaratıcılığına bağlı diyebiliriz çünkü her göz farklı görür. Bununla birlikte efektif bir video olması için kullanılan ekipmanları detay çekimlerle, yakın planlarla göstermek göze hitap edebilir. Ameliyathane ortamındaki kişileri yakın planla almak, gözleri detaylı çekmek, ellere yakın plan girmek konuyu dikkat çekici noktaya taşıyabilir.
Videocu için zor olan bir başka nokta, çekimi yaparken insanları ameliyathanede yönlendirememeniz. Normalde çekimlerde insanları yönlendirerek çekim planlarına uygun şekilde gerçekleştirirken, ameliyathanede ise bu durum tam tersi insanları yönlendiremediğiniz için sizin onlara göre açılar bulmanız gerekiyor.
Ameliyathanede çekim yapmak tüm bunları okurken zor gibi görünse de, pratik yaptıkça bu işten hem keyif almaya hem de yaratıcılığınızı geliştirmeye devam ediyorsunuz.
Yazar:
GENEL MÜDÜR