Sağlık Turizminde Hasta Süreç Videoları

Video prodüksiyonu günümüzde her sektörün vazgeçilmezi olma yolunda ilerliyor. Hatta video içeriği üretmeyen işletmelerin bulundukları sektörlerde kendilerine yer bulmaları da zorlaşıyor. Peki sağlık turizminde bu durum neden bu önemli bir noktaya geldi ve videoları sağlık turizmi sürecine nasıl entegre etmeliyiz?

 
İnsanların yaşamlarını kolaylaştıracak her türlü ihtiyaca ve bilgiye bu kadar hızlı bir şekilde ulaştığı tüketim çağında onları yavaşlatacak hiç bir şeyin yeri yok. Video prodüksiyonu tam olarak bu noktada devreye giriyor.
 
Bir metni okumak yerine onu hızlı bir şekilde video olarak almayı tercih eder noktaya geldik.
Sağlık turizminde de videonun önemi tam olarak bu noktada başlıyor. Bir operasyon veya tedavi seçeneği hakkında uzun uzadıya metinler okumak, ya da bir doktorun kariyerini araştırmak yerine daha önceden o tedaviyi alan bir hastanın yaşadığı deneyimi izlemek insanlara çok daha keyifli ve basit geliyor.
 
Hasta süreç videoları, özellikle yabancı hastaların operasyon öncesinde aklındaki tüm sorulara cevap verecek nitelikte hazırlanıyor. Bu videolar sayesinde hasta adayı ilk karşılandığı andan ülkesine yolcu edilene kadar hangi aşamalardan geçeceğini tüm ayrıntıları ile izleyebiliyor.
 
                                                                                                                                                                                                  

Hasta süreç videoları sayesinde ilk iletişim süreci, rezervasyon planlaması, havaalanından karşılanma, nasıl bir otelde kalacağı, hastaya atanan personelin diyalogları, şehirde yapılabilecek aktiviteler, ameliyat günü, doktorun hasta ile diyalogları, ameliyat sonrası süreç ve son olarak hastanın havaalanına götürülerek ülkesine uğurlanması tüm şeffaflığı ile yansıtılıyor.

 

Hasta Süreç Videolarında Pre-Prodüksiyon (Ön Hazırlık) Aşaması

Süreç videolarının en önemli aşaması olarak tanımlayabileceğimiz pre-prodüksiyon aşamasında, gelecek olan hastanın profili analiz edilerek hastanın kendisini en iyi şekilde ifade edebileceği bir plan hazırlanır. Bu aşamaya hasta ile bir online görüşme yapılarak başlanır ve sonrasında sürecin hikayesi oluşturulur. Hasta süreci videoların oluşturulan kurgu doğallığı bozmayacak şekilde olmalıdır.

Hastanın uçuş saatleri, ameliyat günü, ameliyat sonrası bakımları, dış çekimlerin hangi günler olacağı bu süreçte belirlenir.

 

Hasta Süreç Videolarında Kullanılan Ekipmanlar

Pre-prodüksiyon aşamasında çekimlerde kullanıcak ekipmanların belirlenmesi de önem taşımaktadır. Öncelikle bu tür videolarda iki kamerayla çekim yapıyor olmak post prodüksiyon aşaması için avantaj olacaktır. Günümüzde 4K aynasız kameralar ile çok fazla yer kaplamaması sebebiyle tercih sebebi olmaktadır. Mikrofon olarak da kamera üstü mikrofonlar ve yaka mikrofonları çantamızda mutlaka olmalıdır. Yaka mikrofonlarını kablosun olanlardan tercih etmek büyük bir avantaj sağlayacaktır. Temel ekipmanlarımız kamera ve mikrofon olsa da farklı durumları göz önüne alarak, kameraya takılabilen ışıklar, tripod, gimbal, drone gibi ek ekipmanları yanımızda bulundurmamız faydalı olacaktır.

Çekim için çantamızda bulunması gereken ekipmanları sıralayacak olursak;
  • Kamera (mümkünse 2 kamera ve 2 kameraman)
  • Mikrofonlar (yaka ve kamera üstü mikrofon)
  • Işık (kamera üstü ışıklar)
  • Tripod
  • Gimbal
  • Drone

 

Hasta Süreç Videosu Prodüksiyon Aşaması

Prodüksiyon aşaması, bir önceki pre-prodüksiyon aşamasında planlanan çekimlerin eyleme dönüştüğü aşamadır. Belirlenen plan dahilinde çekimler gerçekleştirilir ve hikaye ortaya çıkmaya başlar. Kurgu aşamasına gitmeden ihtiyacımız olan videoların çekildiği, stok görsel kullanılacaksa bunların planlanmasının yapıldığı aşamadır. Prodüksiyon aşamasını da tamamladıktan sonra işimiz masa başına kalır.
 

Hasta Süreç Videosunun Sağlık Turizmine Etkileri

Videonun öneminden ve neden tercih sebebi olduğundan yazımızın başında bahsettik.Video prodüksiyon sağlık turizminin en önemli aşamalardan birisi. En değerli videoların başında da hasta süreç videoları geliyor. Hasta adayları bu videoları kendisi ile özdeşleştirir ve süreç hakkında fikir sahibi olur. Bu sebeple tedavi süreç videolarını hazırlarken vermediğimiz bir hizmeti asla karşı tarafa sunmamamız gerekmektedir.

Hasta süreç videolarını bir deneyim paylaşımı ya da YouTube’da izlediğimiz kutu açılışı videolarına da benzetebiliriz. Nasıl ki kutu açılışında ürünün tüm özelliklerinden bahsediliyorsa bu videolarda da, hastanın yaşadığı deneyime hastanın gözünden odaklanmamız gerekmektedir. Başrolde kesinlikle hasta yer almalıdır. Tercüman, hemşireler hatta doktor hastadan rol çalmamalıdır.

Farklı bir ülkeye tedavi için gelen hastanın tüm sürece hakim olmasını sağlayacak, kaygılarını giderecek bir çalışmaya imza atmak birinci öncelik olmalıdır.
 
                                                   
 

Hasta Süreç Videolarında Post Prodüksüyon (Yapım Sonrası) Aşaması

Tüm bu sürecin sonunda iş post prodüksiyon aşamasına kalıyor. Aslında bu aşamaya işin ortaya çıktığı an da diyebiliriz. Belli bir planlama ile gidildiği noktada en kolay aşama da diyebiliriz.

Videoda kullanılacak müzik, ses, stok görseller, çekilen görüntülerin plana uygun sıralanması bu aşamada gerçekleştirilir ve ortaya hikaye çıkmış olur.

İlgili Yazılar