Video Blog: Klinikler Seo Çalışmalarının Önemini Biliyor Mu?

 

 

► Melike Hanım: Herkese merhabalar, Bugün SEO ve content ekibimizin lideri Dilşad ile birlikteyiz. Ona biraz SEO ile ilgili web sitesi ile ilgili sorular soracağız. Hoş geldin

►Dilşad Hanım: Hoş Bulduk.

► Melike Hanım: Şimdi, aslında bizim çok önem verdiğimiz ve müşterilere sürekli anlatmaya çalıştığımız bir konu SEO. Burada markaya SEO ne gibi katkılar sağlar? Yani biz bir marka olarak SEO yatırımı yaptığımız zaman kısa ve uzun vadede neler bekleriz?

► Dilşad Hanım: SEO ile ilgili en büyük handikaplarımızdan biri zaten insanların SEO’yu ikinci plan atıp marketing’i ilk plana koyması. Ama ikisinin de bir arada yürümesi gerekiyor. Buradan zaten marketing kadar önemli olduğunu anlayabiliriz doğrudan. Ne sağlıyor? Marketing de yaptığımız her şey aslında geçici diyebiliriz. Evet bir şeyler alıyoruz, sıcak ve doğrudan satışlar yapabiliyoruz. Ama SEO da şunu vaat edebiliyoruz: Uzun vadede orta vadede kalıcılık alıyorsun ve bu seni doğrudan markalaşmaya yönlendiriyor. Çünkü (içerikler) silinmiyor, kaybolmuyor ve sürekli olarak yenileniyor doğru yapılan SEO çalışmasında.

► Melike Hanım: Peki, benim bir marka olarak bir hedef ülkem var. İngiltere'de bir tedavide çok öne çıkmak istiyorum. Bununla ilgili nasıl bir kurguyla ilerliyoruz?

► Dilşad Hanım: Tedavilerin belirlenmesi, İngiltere'de hangi bölge, hangi Pazar var, bunların belirlenmesi gerekiyor. Daha sonra benim elimde hangi teknolojiler var? Tedaviyi ben sunuyorum ama nelerle sunuyorum; hangi doktorlar, hangi uzmanlıklar, hangi teknolojiler elimde var; klinik ya da hastane olarak ekstra neler vadediyorum diğer kliniklerden farklı olarak? Bunların hepsi elimde olan doneler ve ben bunları daha sonra çalışmalarla yani anahtar kelime çalışmaları dediğimiz çalışmalarla metinlere ekliyorum. Hem farkı gösteriyorum hem de İngiltere özelinde yapılan anahtar kelime çalışmalarıyla bunları doğrudan oradaki alıcılara, hastalara, potansiyel ve mevcut hastalara ulaştırıyorum. Böyle böyle dönüşler almaya başlıyorum.

► Melike Hanım: En çok merak ettiğim şey semantik konusu. Keyword çalışmaları, nasıl çalıştığımız ve nelerden faydalandığımız gibi konuları da konuşuruz ama semantik kelimesini çok duyuyorum fakat asla böyle tam olarak ne demek olduğunu bilmiyorum.

► Dilşad Hanım: Semantik çok çok fazla yerde var, çok fazla farklı bağlamda anlamı da var. Mesela latent olarak da geçiyor, semantik aslında anlamdaş kelime. Ben rinoplasti kelimesi ile ilgili bir anahtar kelime çalışması yapıyorum diyelim. Birinci, ikinci anahtar kelimeler var ama bir de bir yerde rinoplasti kelimesi (doğrudan içermese dahi) için onunla ilgili süreçleri içeren kelimeler var, onları seçiyorum.

Mesela, işte “burun ameliyatı” doğrudan semantik diyemem ama yani konu rinoplasti ise merkezi, burun ameliyatına bağlı olarak bir uzun kuyruk semantik olabilir. Bu anlamdaş olarak onu bağlıyor. Peki, bunu nasıl belirliyoruz? Aslında Google belirliyor ve diyor ki yani bu kelimelerde bu başlıklarda aratılan benim indeks aldığım kelimeler içerisinde, bloglar içerisinde ya da tedaviler içerisinde şu kelimeler de var. Bunlar doğrudan anahtar kelime değil ama (indeksli içeriklerde) bunlar sıklıkla kullanılmış. Doğru anahtar kelime kullanırsan ben bunları sana senin metnini yükseltmek için artı point olarak koyarım diyor.

► Melike Hanım: O zaman, son olarak şöyle bitirebiliriz diye düşünüyorum. SEO yaptığımız zaman doğrudan hem marketing’i destekleyen hem de Google'da kalıcı olarak yerimizi koruyabileceğimiz bir yapı oluşturmuş oluyoruz ve uzun zaman boyunca devam ettirdiğimiz zaman organik olarak bizim aramalarda ön plana çıkmamızı sağlıyor.

► Dilşad Hanım: Ve en önemli stratejilerden biri. Yani kalıcılık istiyorsan, markalaşmak istiyorsan, ismin doğru anılsın istiyorsan, bundan 10 sene sonra, 20 sene sonra da bu alanda ben buyum demek istiyorsan bugünden bunun yatırımı yapmaya başlıyorsun. Ve en makul yolu da en mantıklı yolu da açıkçası SEO çalışmalarından geçiyor.

Teşekkür ederiz.