Dijital Pazarlamada Yeni Strateji : Podcast

Çevrimiçi dünyanın en popüler araçlarından biri haline gelen podcast, video, konuşma, ses ve radyo programları gibi herhangi bir dijital medyanın cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi akıllı cihazlara indirilerek kullanılan bir dosya türüdür.

 
Google Podcasts, YouTube, iTunes, Spotify gibi mecralarda abone olduğu podcast yayınlarını takip eden dinleyicilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Ipsos’un 2021 yılında yaptığı podcast araştırması sonucunda Türkiye’de aktif podcast kullanıcısı yaklaşık 650.000 kişi olarak belirlenmiştir. Düzenli şekilde olmasa da ara sıra podcast dinleyen kişi sayısı ise yaklaşık 1.950.000’dir.
 
Sahip olduğu kullanım kolaylığı ve indirilebilme özelliği podcastlere mekan ve zaman bağımsızlığı sağlıyor. İşe ya da okula giderken geçen zamanı verimli kullanmak isteyenler için podcastler vazgeçilmez bir araç haline geldi. Peki podcast ile dijital pazarlamayı buluşturan etkenler nelerdir?
 
Markalar hedef kitlelerine ulaşmak, satışlarını ve marka bilinirliklerini artırmak için farklı dijital pazarlama araçlarını kullanırlar. Bu amaç doğrultusunda çeşitli stratejiler izleyen markaların dijital pazarlama araçlarının arasına podcast de eklendi. Dijital pazarlamada yeni bir trend olması bakımından firmaların podcast kullanımı, markaları farklı kılmak ve marka bilinirliğini artırmak için eşsiz bir pazarlama stratejisi olacaktır. Markaların dijital pazarlama stratejilerinde neden podcastlere yer vermesi gerektiğini 4 maddede açıklayalım.
 
  • Hedef Kitleye Erişim
Podcast çalışmanızı hedef kitlenizin ilgisini çeken konulara göre yaparsanız potansiyel müşterilerinize ulaşmak çok daha kolay olacaktır. Örneğin spor giyim ürünleri pazarlayan bir firma iseniz sağlıklı yaşam ve spor konulu bir podcaste misafir olabilirsiniz. Böylece doğrudan hedef kitlenize ulaşarak onları müşteriye çevirme olasılığınız artacaktır.
 
  • Daha Düşük Maliyetli Pazarlama
Video pazarlama için çok fazla ekipman, teknik düzenleme ve insan gücü gerektirirken, podcast için sadece kaliteli bir mikrofon ve kulaklık gerekir. Tek seferlik az bir maliyet ile gerekli kurulum yapılabilir ve verimli bir içerik üretimi sağlanabilir.
 
  • Daha Güçlü Müşteri Sadakati
Podcastler düzenli yayınlardır. Dinleyicilerde alışkanlık ve sadakat oluştururlar. Bu da dinleyicilerin podcastlerde duydukları ürün ve hizmetleri satın alma eğilimlerini artırır. Samimi ve düzenli bir iletişim aracı olarak podcast kullanımı markaya müşteri sadakati kazandırır.
 
  • Daha Yüksek İnternet Sitesi Trafiği
İnternet sitenizde yer alan podcastler web içeriğinizi artırır ve sitenizi daha sık güncellemenize olanak tanır. İnternet sitenizdeki bu trafik arama motorlarının dikkatini çekecek ve sitenizin ön plana çıkarılmasını sağlayacaktır.
 
Podcastler markalara dijital pazarlama alanında hedef kitlelerine ulaşmaları için yeni bir yol açtı. Öne çıkmak isteyen markalar henüz rekabetin çok yüksek olmadığı bu alanda ciddi bir avantaj yakalayabilirler. Fark yaratmak isteyen veya site trafiğini artırmak isteyen firmaların bir dijital pazarlama aracı olarak podcast kullanımı, tıpkı podcast dinleyicilerinin sayısı gibi günden güne artacaktır.
 
Podcast stratejinizi oluştururken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmek için bizi takipte kalın!

İlgili Yazılar