Helpful Content yani ‘faydalı içerik’ algoritma güncellemesi yayına alındı. İnsanlık için belki küçük ama SEO için son derece büyük olan bu hamle sayesinde özgünlüğün ve kalitenin dijital kitabı yeniden yazılacak diyebilir miyiz? Gelin, birlikte bakalım.
Google, 18 Ağustos 2022’de Faydalı İçerik Güncellemesi adında bir algoritma geliştirdiğini duyurmuştu. Peki ama neden böyle bir çaba içine girdi yahut bu güncelleme ne işe yarayacak? Bu yazımızda hem faydalı içerik güncellemesi hakkında bilgi vereceğiz hem de işin “neden ve nasıl”ını masaya yatıracağız.
Faydalı İçerik Nedir?
Google Faydalı İçerik, niş ve kaliteli içerikler üretilmesini sağlayacak olan bir güncelleme. İnsanlar, tabiri yerindeyse, internete sürekli olarak sorular soruyor. Hemen her konuda ve her dilde soru sorulduğunu söylemek bile artık mümkün. Fakat, kaçımız hakikaten doğru bilgiye zaman kaybetmeden, farklı internet sitelerini gezmek zorunda kalmadan ulaşabiliyoruz? İşte, Google kullanıcı deneyimini iyileştirmek, insanlara fayda sağlamayan içerikleri ayıklamak adına bu algoritmayı iftiharla sunuyor.
Özetle, açıklayacağını vadettiği konu hakkında doğru bilgi vermeyen ve Google birincil sıralamada üst seviyelerde olmak dışında bir amacı olmayan içerikler hedef alınacak. Yani, otomatik yazılmış, Black Hat SEO formatında oluşturulmuş, duplicate içerikleriniz varsa yavaş yavaş bunları temizlemeye başlayın. Çünkü, örneğin internet sitesindeki bilgilerin %70’inden fazlası “sıralama odaklı, yarar sağlamayan” içeriklerse ve yalnızca %30’u kaliteli ise internet siteniz Helpful Content nazarında faydasız olarak görünme riski taşıyacaktır. Ayrıca, ‘güncelleme tek bir sefer uygulanacak ve sonra bitecek’ gibi bir durum da söz konusu değildir. Algoritma, içeriklerin alaka düzeyini devamlı şekilde inceleyecektir.
Faydalı İçerik Güncellemesinin Amacı Ne?
Faydalı ya da yararlı içerik olarak Türkçeye geçen güncelleme, arama motorları için içerik oluşturan internet sitelerini ayrıştıracak; salt kâr amacı güderek oluşturulan ve site trafiği sağlamak adına SEO ilkelerini suistimal eden web siteleri bu işten zararlı çıkacak. Mesela, İçeriklerinizde şu gibi sorunlar olmamalı:
- Kopya içerik,
- Yanlış bilgi,
- Başlık ile uyumsuz içerik,
- Click-bait başlık,
- Çarpıtılmış içerik,
- Keyword Stuffing,
- Otomatik içerik (GTP-3).
Bu durumu da bir örnekle açıklayalım. Diyelim ki, X konusu hakkında bilgi arıyorsunuz. Google arama motoruna aklınıza takılan kelimeyi ya da kelime grubunu yazdınız ve karşınıza çıkan ilk siteye girdiniz. Fakat o da nesi? Uzun uzadıya bir şeyler yazılmış, içeriğin başlığı sizin meramınız ile ilgili fakat okuduğunuz metin sizin sorunuza da kendi başlığına da yanıt vermiyor. Buradan çıkıp Google’da ikinci sırada çıkan siteye girmek zorunda kaldınız, burada da işe yarar bir bilgi yok. Derken zamanınızdan oldunuz, sinirlendiniz gibi gibi… Fakat internette tam da istediğiniz şekilde konuyu son derece doğru ve güzel açıklayan siteler var. Ne yazık ki site trafiğini artırmaya yönelik yukarıdaki çalışmaları yaptığı için SEO gereği üst sıralarda çıkan siteler yüzünden siz bu faydalı içeriklere ve web sitelerine ulaşamıyorsunuz. İşte Helpful Content bu noktada devreye giriyor.
Faydalı İçerik Üretimine Yönelik Nelere Dikkat Etmek Gerek ?
Bu algoritma, SEO uyumluluğunu ortadan kaldıracak değil elbette. Fakat odağı değiştireceği de aşikâr. Yarar sağlama amacını üst sıraya yerleştiren bir SEO çalışması yapabileceksiniz. Neler mi yapmalısınız? Faydalı olacak bilgileri aşağıda bulabilirsiniz:
- Amacınızdan şaşmayın: Amaç, fayda sağlamak! İnsanlar sizin internet sitenize girdiğinde, üretilen içeriklerden memnun kalsın. Ayrıca, uzmanlık alanınızdan sapmayın. Örneğin, gündem olan fakat sizin sektörünüzün tamamen dışında kalan bir konu özelinde içerikler üretmenize gerek olmayabilir.
- Odağınızı iyi belirleyin: İçeriğinizin merkezinde “insan” olsun. Yazdığınız içeriğin okura fayda sağlaması esas! Yani kullanıcı odaklı içerik üretmek temel amacınız olsun.
- Kalitenizi gösterin: Kelime dağarcığı zengin, hitabeti kuvvetli, dil bilgisi kurallarını iyi uygulayan içerikler çıkarın. Böylece, hedef kitle profiliniz ve marka imajınız da güçlenecektir.
- Siz siz olun, özgün olun: Emek hırsızlığı yapmayın. İçerik oluştururken güvenilir kaynaklara başvurun, mümkünse tek bir kaynağa bağlı kalmayın ve edindiğiniz doğru bilgileri kendi entelektüel birikiminiz ile harmanlayın.
- Başlıkta vadettiğiniz konuyu açıklayın: Attığınız başlıktaki konu hakkında bilgi almak isteyen kullanıcılara saygınız olmalı, açıklayacağınızı vadettiğiniz konuyu sarih bir biçimde açıklayın.
- Hedef kitlenize hitap edin: Hangi sektör altına hizmet veriyorsanız, bu alandaki mevcut ve potansiyel kitlenize ulaşmayı hedefleyin. Neleri sever, neleri merak eder, nelerden hoşlanmaz gibi konularda nabız yoklayın ve buna göre içeriklerinizi üretin.
- Uzmanlığınızı konuşturun: Konuyu bilene bırakın ya da bir bilene danışın. Faydalı içerik belki de en fazla bu alanda kendini gösterecek. Devir, ‘yaptık oldu’ devri değil! Uzman içerik üreticileri ile çalışmayı tercih edin.
- Net olun, lafı dolandırmayın: Kelime sayısı çok olsun, içerik dolu görünsün diye metinlerinizi şişirmeyin. 500 kelime ile anlatılacak bir konu için 1000-2000 kelimelik içerikler yazmanıza gerek yok. Zira, Google Helpful Content niceliğe değil niteliğe odaklanacak.
- İçeriği anahtar kelime yağmuruna tutmayın: Diğer bir değişle “Irrelevant Keywords (Alakasız Anahtar Kelimeler)” kullanmayın ve tabi ki “Keyword Stuffing” yapmayın. Önceden %3 ila %6 hacimli anahtar kelime kullanımı ve buna bağlı dağılımı önerilmekteydi; fakat artık bu da değişti.
Google Helpful Content algoritması teknoloji, sanat ve alışveriş gibi içerikler üzerinde ilk kertede daha etkili olacak. Bununla birlikte, etki alanının zaman içerisinde genişlemesi bekleniyor. Ayrıca, bu algoritma yenilenmesi tüm internet sitesi üzerinde işletilecek. Yani, site genelindeki üretimleriniz incelenecek; ziyaretçiler açısından faydalı olanlar ve faydalı olmayanlar topyekûn değerlendirildikten sonra sitenizin aramalardaki sıralaması yeniden belirlenecek.
Mevcut web siteniz bu güncellemeden etkileneceği için, şayet içerikleriniz ağırlıklı olarak ziyaretçilerinize fayda sağlamayan türdense bunları revize etmenizi öneriyoruz. Çünkü, Google sıralamanızın gerilere düşme riski mevcut ve bu sürecin toparlanması da belli bir zaman alacaktır. Faydalı içerikler üretiyorsanız da zaten bu algoritma ekmeğinize yağ sürdü diyebiliriz.
New Health Media olarak, sağlık sektörü danışanlarımız için özgün ve elbette faydalı içerikler üretiyoruz. Çünkü, değer kazanmak için kaliteli içerik üretmek, emek yoğun şekilde çalışmak gerektiğinin farkındayız.
Yazar:
METİN YAZARI