Sağlık Turizmi… Pek çok kliniğin ve doktorun yapmak isteyip de cesaret edemediği, belki başlayıp da başarısız olduğu bir mecra…
Sağlık turizminde başarıya ulaşmak yurt dışından kliniğe hasta getirmekle ilgili değildir. Bundan çok daha fazlasıdır!
Başarının yolu ince ayrıntılarına kadar planlanmış bir dijital pazarlama stratejisine sahip olmaktan geçiyor. Bu planlamayı yaparken kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirlenmeli ve ilk günden itibaren yapılan çalışmaların markalaşma sürecine katkı sağlayacak nitelikte ve nicelikte olması sağlanmalıdır. Türkiye’nin sağlık turizmindeki büyük hedeflerini ve bu doğrultuda sağladığı teşvikleri, sağlayacağınız kaliteli hizmetler ile doğru potada eriterek siz de tüm dünyada tercih edilen bir kuruma dönüşebilirsiniz.
Gelin bu sürecin aşamalarına birlikte bakalım.
İşe öncelikle kliniğinizi sınıflandırarak başlayın. Hastalarınıza sunacağınız hizmetlerin hangi kalitede ve hangi ücret skalasında olacağını belirleyin. Her klinik sahibinin gözbebeğidir. Verdiği hizmetleri A+ olarak nitelendirir. Ancak gerçekçi olun! Öne çıkan hizmetlerinizi ve eksiklerinizi samimi bir şekilde sıralayın. Ancak bu sayede daha iyi rekabet edebileceğinizi unutmayın!
Google reklamları aracılığıyla Landing Page’ler üzerinden gelen bir formun maliyeti ne kadar, Instagram formları ne kadar etkili, Facebook etkileşimleri hangi tedavilerde daha iyi sonuç veriyor bunları öğrenin. O ülkelere özel sosyal medya mecraları varsa bu platformları öğrenin. Planlarınıza bu mecraları da ekleyin.
SEO uyumlu bir web sitesi hazırlayın, tüm sosyal mecralarda kaliteli hesaplar kurun. Whatclinic, RealSelf, TrustPilot gibi mecralara girin.
Hastalarınızın bu mecralar üzerinden sizlere yorum yapabilmesi için kliniğiniz içerisinde bazı düzenlemeler yapın. QR kodları kullanın. "Unutmayın! Ancak kaliteli bir çalışma ile internette ayak izinizi bırakabilirsiniz."
Dijital pazarlama planının oluşturulması. Sosyal medya stratejilerinizi çıkarın, bütünleşik bir kampanya planı tasarlayın, SEO çalışmalarınıza birinci günden itibaren başlayın. Bu yaklaşım, yaptığınız her harcamanın size orta ve uzun vadede geri dönmesini sağlayacaktır. "Tüm bunlar için profesyonel destek alın!"
Hangi uzmanlık alanına sahip olursanız olun globali hedeflediğinizi ve tüm dünya ile rekabet edeceğinizi unutmayın. Bunun için hatırı sayılır miktarda bütçe ayırmanız gerekiyor. Ancak bu gözünüzü korkutmasın. Türkiye sağlık turizmini usulüne uygun olarak yapan firmaları farklı alanlarda sunduğu teşvikler ile destekliyor. Pazarlama ise bu alanlardan en önemlisi. Yıllık 400 bin dolara kadar, %60 oranında teşvikten yaralanabilirsiniz. "Teşvikleri geri alabilmek için ise bu işin uzmanlarına güvenin."
Profesyonel videolar hazırlayın ve kliniğinizi, hizmetlerinizi ve deneyimlerinizi videolar aracılığı ile paylaşın. Stok görseller yerine kendi özgün fotoğraflarınızı kullanın. "Kim herkesin ezbere bildiği görselleri görmek ister ki?"
CRM - Customer Relationship Management. Her sektörde olduğu gibi sağlık sektöründe de müşteri ilişkileri yönetimine ihtiyaç vardır. İletişim halinde olduğunuz müşterilerin datasını ilk günden itibaren toplayın. Bu sayede ürettiğiniz kampanyalara hasta adaylarınızın verdiği tepkileri doğru bir şekilde depolamış ve onlar için ürettiğiniz kampanyaların onlara doğru zamanlarda görünmesini sağlarsınız. Müşteri kitlenize hâkim olmak satışlarınıza doğrudan etki edecektir. "Mutlaka bir CRM programı kullanın!"
Raporlamaya önem verin. Başarılı ve başarısız olduğunuz yanları iyi analiz edin. Doğru yapılan raporlama, bir sonraki aşama için en büyük yol göstericiniz olacaktır.
Söz sizde!
Sağlık turizminin dijital pazarlama sürecinde en çok hangi aşamada zorlanıyorsunuz?
Hadi bize yazın!