Günümüz şartlarında rekabetin aktörleri markalar olduğundan, markalaşma, kurumların orta ve uzun vadede yapılanmaları içinde önemli bir yer tutmaktadır. Ürün ve hizmetlerin arasında, belki de kalitelerinden önce var olan imajdan dolayı seçim yapılabiliyorken, bu imajın oluşturulma sürecinde nüansların büyük etkiler doğurabildiği de açıkça gözlemlenmektedir. Ürün veya hizmetler, kullanıcısında fonksiyonundan önce tasarımıyla, ismiyle, logosuyla bir marka üzerinden bağlantı kurmaktadır. Böylece küçük veya büyük bütün kurumlar ortaya kendi farklarını, yani markalarını çıkararak müşterisine özel bir kanaldan hitap etme şansı bulur.
Birkaç adımda markalaşma stratejilerini sıralayabiliriz:
Etkili bir marka ismi bulmak: Müşteriyle ilk temasın kurulduğu aşama olarak söylenebilir. Akılda kalıcı, telaffuzu kolay bir isim öne çıkmalıdır.
Logo: Görsel algılama becerisini hedef aldığından, modern, basit ve kolay hatırlanabilir bir logo seçimi önemlidir.
Slogan: Olabildiğince kısa ve markanın kimliğini yansıtan bir ifade, isim ve logoyla birlikte düşünüldüğünde çok etkili olacaktır.
Marka kimliği: Bir markanın kendine ait karakterinden söz ederken ilk olarak, temsiliyetinden, hitap etmek istediği kitle tercihinden bahsedilebilir. Yüksek bir albeni taşıyan, kitlenin ortalamasındaki özellikleri taşıyan ve onları harekete geçirebilme gücüne sahip dinamik bir marka karakterine sahip olmak gerekmektedir.
Hedef Kitleyi Belirlemek: Segmentasyon da denilen bu aşamada, müşteriler yani hedef kitle seçilirken davranış özellikleri, coğrafi şartlar, demografik yapı gibi unsurların göz önünde bulundurulması ve belirli gruplar halinde ayrılması gerçekleştirilir. Saha araştırması da yapılarak markanın doğru yönlendirilmesi sağlanır.
Sosyal Medya: Kullanıcıların bu mecralarda geçirdiği süreler dikkate alındığında ve pek çok farklı reklam şekli barındırdığından, organik paylaşımlar içeren bir trafik yaratılması önemlidir. Efektif sosyal medya kullanımı hem müşteri profilini tanıma tarafında hem de marka tanıtımı konusunda katkı sağlayacaktır.
Marka Değeri Üretmek: Bu çalışmayı yaparken markayı rekabet ortamında farklı kılan, öne çıkaran özelliklerin altını çizmek, müşterilere rakiplerin sunmadığı birtakım hizmetleri sunmak gerekmektedir. Bunlar arasında problemlere yaklaşım, sosyal projeler, paketleme tercihleri gibi özellikler sayılabilir.
Seo Çalışmaları: Ürün ve hizmetler baz alınarak yapılan anahtar kelime araştırması sonucunda organik bir site trafiği yakalamak, bununla birlikte arama motoru uyumluluğuna da dikkat etmek gereklidir. Bu sayede değerli bir websitesine sahip olunacaktır.
Markanın önemini bilen ve markalaşmaya giden yolda atılan adımları deneyimleyen New Health Media ekibi olarak, sizlere de bu doğrultuda destek olmak istiyoruz. Bize ulaşabilirsiniz.
Bir markanın vizyonunun karşılığında, hedefleri doğrultusunda sağlam bir şekilde yürüyebilmesi ve her geçen gün değerini arttırabilmesi için iyi ve stratejik bir plana sahip olması gereklidir. Marka Danışmanlığı ve bunun uygulayıcısı olarak Marka Danışmanı, bu noktada devreye girer. Günümüzde yani dijital dünyada, konvansiyonel metotlarla yola çıkmanın ve ilerlemenin eskisi kadar etkili olmadığı görülmektedir.
Kurumu yalnızca görünür kılmakta değil, aynı zamanda kendi kitlesinin belirlenmesinde, bulunduğu sektördeki mevcut veya potansiyel rakiplerinin analizinde, eksik yönlerin ortaya çıkarılmasında, hazırladığı reklamlarda, hizmet standardının yukarı çekilmesinde, trendleri takip etmesinin sağlanmasında Marka Danışmanlığı önemli rol oynar.
Genellikle iki tür danışmanlık yapılmaktadır. Bir marka danışmanı, pazarlama departmanları özelinde uzmanlaşmış veya iletişim tarafında uzmanlaşmış olabilir. Kimlik oluşturma sürecinin neredeyse bütününde olduğu gibi, burada da kurumun amaçları ve gideceği yol göz önünde bulundurularak bir seçim yapılmalıdır.
Danışman kişi, rehberlik edeceği kurumun yapısını, hedeflediği alandaki değerini, hizmetlerini kapsamlı bir şekilde inceler. Bu inceleme, tasarlanan logonun ve reklamların ne kadar efektif olup olmadığıyla da ilgilidir. Ajanslarla koordinasyon içindedir ve reklamların tüm duyulara hitap ederek, tamamen müşterinin algısına yönelik işler çıkarılmasını sağlar. Yayınlanan tüm mesajlarda kullanılan dil ve sarf edilen ifadelerin içinde verilen sözler de oldukça önemlidir ve saygınlığı korumak, arttırmak adına tüketicinin güvenini kazanmak / sarsmamak gerekmektedir.
Yukarıdaki sürecin devamında danışman kişi, hedef kitledeki müşterileri de mercek altına alır ve geri dönüşleri dinler. Gerçekten bu kitleye ulaşacak yollar geliştirir. Kurumun müşteri odaklı bir yaklaşıma sahip olmasını teşvik edebilir. Böyle değilse, elindeki verilerin yani tüketicilerden aldığı geri dönüşlerin ışığında bir köprü vazifesi kurmaya çalışır.
Kendisini dijital çağa entegre etmiş yeni bir marka oluşturmak isterseniz, markanın önemini ve kuruluşundaki destekleyici unsurları çok iyi bilen New Health Media ekibi olarak yanınızdayız.
Kurumsal kimlik; bir şirketin veya kurumun eylem ve tavırları üzerinden, içeriden veya dışarıdan nasıl göründüğüyle, profesyonel olduğu ölçüde müşterileri nezdinde güvenilirlik kazanmasıyla yani kısaca imajla ilgili bir olgudur.
Şirketin, markanın kendisini ait olduğu sektöre, hitap ettiği müşterilere ve dolaylı yoldan herkese nasıl göründüğü; farklılık yaratmasında, rekabet koşullarında öne çıkmasında veya geriye düşmesinde, kullanıcı nezdinde hatırlanmasında belirleyici olacaktır.
Profesyonel görünürlüğün ve saygınlığın önemini biliyoruz, bu yolda edindiğimiz deneyimlerin rehberliğinde, New Health Media olarak sizlere yardımcı olmak için bekliyoruz.
Marka oluşturma sürecinde logo, ait olduğu ürünün veya kurumun bir nevi kimliğini yansıtmaktadır ve imzası niteliğindedir. Genellikle iki ya da daha çok tipografik karakterin birlikte manalı bir sözcük haline getirilmesi ve beraberinde kullanılan sembollerin bütününe logo denir. Kurumsal kimlik inşasının ilk ve en önemli temel taşlarından sayılır, bu yüzden, özellikle imaj ve bilinirlik adına titizlikle yaklaşılması gereklidir.
Markanın hedef kitleye ulaşması için pek çok yol ve araç sayılabilir. Bunların arasında aynı zamanda en hızlı ve en kestirme yol, logodur. İletişim için kullanılan diğer yazılı içeriklere göre etkileme süresi uzun olmasa da hafızalarda etkin kalma süresi çok daha fazladır.
Logo ve amblem, sıkça karıştırılan terimler arasındadır. Logo daha geniş kapsamlı; ifade ve sembollerden oluşurken, amblem yalnızca sembolleri kapsamaktadır.
Logo tasarlarken dikkate alınması gereken aşamalar şunlardır;
Amblem, logo gibi markaların kimliğine vurgu yapar ancak sözcük özelliği taşımaz, genellikle nesnel görüntü veya harflerle oluşturulur. 3 başlıkta incelenebilir:
Dijital pazarlama ve raklamcılık alanında uzun yıllardır edindiği birikimleri, sağlık sektöründeki uzmanlığıyla perçinleyen New Health Media, markanızın temsiliyetinde önemli rol oynayacak olan logo tasarımı konusunda deneyimli Art ekibi ile sizlere hizmet vermeyi bekliyor.